Nieuw signaal: Hergebruik afvalwater In een droge zomer kan er te weinig water beschikbaar zijn om gewassen in de land- en tuinbouw te besproeien. Gezuiverd afvalwater kan hiervoor een oplossing zijn.
Nieuw signaal: Bescherming van drinkwaterbronnen Grondwater en oppervlaktewater vormen de belangrijkste bronnen voor het Nederlandse drinkwater. In veel gebieden is de kwaliteit van dit water niet goed genoeg.
Windturbines op zee: coating mogelijk schadelijk voor milieu Er komen steeds meer windturbines op de Noordzee. Deze turbines moeten beschermd worden tegen corrosie (bijvoorbeeld roest).
Nieuw onderzoek bevestigt: mensen in Nederland krijgen te veel PFAS binnen Mensen in Nederland krijgen te veel PFAS(Per- en polyfluoralkylstoffen ) binnen via voedsel en drinkwater samen. Nieuw onderzoek van het RIVM bevestigt dit.
Lessen uit de coronapandemie voor het Nederlandse klimaatbeleid Door de coronamaatregelen tijdens de pandemie werd er massaal thuis gewerkt (en gestudeerd). Daarmee nam het aantal verkeersbewegingen fors af.
Geen grote verandering in luchtkwaliteit in Nederland 2022 De luchtkwaliteit was in 2022 over het algemeen iets slechter dan in 2021. Weeromstandigheden zoals temperatuur en droogte spelen bij dit verschil een belangrijke rol.
RIVM start in 2023 met het structureel meten van ultrafijnstof Het RIVM gaat in 2023 voor het eerst structureel ultrafijnstof in de lucht meten.
Onduidelijk of acrylamide kan ontstaan in diepe plassen Het is nog onduidelijk of de giftige stof acrylamide (AMD) in diepe plassen kan ontstaan of vrijkomen uit polyacrylamide (PAM).