Nieuw signaal: Hergebruik afvalwater In een droge zomer kan er te weinig water beschikbaar zijn om gewassen in de land- en tuinbouw te besproeien. Gezuiverd afvalwater kan hiervoor een oplossing zijn.
Nieuw signaal: Bescherming van drinkwaterbronnen Grondwater en oppervlaktewater vormen de belangrijkste bronnen voor het Nederlandse drinkwater. In veel gebieden is de kwaliteit van dit water niet goed genoeg.
RIVM: PFAS in drinkwater uit rivierwater moet omlaag Het RIVM adviseert om de concentraties PFAS (Poly- en perfluoralkylstoffen )in drinkwater in delen van Nederland de komende jaren te verlagen.
Circulaire economie: meer mogelijkheden voor hergebruik licht radioactieve stoffen Bij het maken van staal en pigment blijven miljoenen kilo’s licht radioactieve stoffen over. Ook in de snel groeiende sector van de geothermie zullen steeds meer van deze stoffen ontstaan.
Geen maatregelen nodig na onderzoek naar schadelijke stoffen in gewasbeschermingsmiddelen Het RIVM onderzocht of er op dit moment stoffen zitten in gewasbeschermingsmiddelen die qua chemische structuur lijken op 5 verboden stoffen.
Onderzoek naar gezondheidseffecten door bestrijdingsmiddelen haalbaar en zinvol Bestrijdingsmiddelen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van omwonenden.
Nieuwe Waterkwaliteitscheck geeft beter inzicht in gezondheidsrisico’s van water in bebouwde omgeving Water en groen in steden en dorpen hebben veel positieve effecten op de volksgezondheid en de leefomgeving. Maar water kan ook risico’s voor de gezondheid met zich meebrengen.
Verschillende mogelijkheden voor onderzoek naar gezondheidseffecten windmolens Er is veel maatschappelijke discussie over de plek van windmolenparken. Sommige mensen maken zich zorgen over hun gezondheid, als windmolens in de buurt van hun huis komen te staan.
Overzicht wetenschappelijke kennis: kwaliteit milieu en leefomgeving staat sterk onder druk in Nederland Het milieu en de leefomgeving in Nederland zijn in slechte staat.
Ingrijpende maatregelen nodig om WHO-advieswaarden voor luchtkwaliteit in 2030 te kunnen halen Om al in 2030 de aangescherpte WHO-advieswaarden voor luchtkwaliteit te kunnen halen, zijn ingrijpende extra maatregelen nodig.