Nieuw signaal: Hergebruik afvalwater In een droge zomer kan er te weinig water beschikbaar zijn om gewassen in de land- en tuinbouw te besproeien. Gezuiverd afvalwater kan hiervoor een oplossing zijn.
Nieuw signaal: Bescherming van drinkwaterbronnen Grondwater en oppervlaktewater vormen de belangrijkste bronnen voor het Nederlandse drinkwater. In veel gebieden is de kwaliteit van dit water niet goed genoeg.
Nieuwe Waterkwaliteitscheck geeft beter inzicht in gezondheidsrisico’s van water in bebouwde omgeving Water en groen in steden en dorpen hebben veel positieve effecten op de volksgezondheid en de leefomgeving. Maar water kan ook risico’s voor de gezondheid met zich meebrengen.
Verschillende mogelijkheden voor onderzoek naar gezondheidseffecten windmolens Er is veel maatschappelijke discussie over de plek van windmolenparken. Sommige mensen maken zich zorgen over hun gezondheid, als windmolens in de buurt van hun huis komen te staan.
Overzicht wetenschappelijke kennis: kwaliteit milieu en leefomgeving staat sterk onder druk in Nederland Het milieu en de leefomgeving in Nederland zijn in slechte staat.
Ingrijpende maatregelen nodig om WHO-advieswaarden voor luchtkwaliteit in 2030 te kunnen halen Om al in 2030 de aangescherpte WHO-advieswaarden voor luchtkwaliteit te kunnen halen, zijn ingrijpende extra maatregelen nodig.
Literatuurstudie: waarschijnlijk geen PFAS in gewonnen CO2 uit rookgassen van afvalverbrandingsinstallaties, mogelijk vorming van sterke broeikasgassen Uit een deel van het rookgas dat afvalverbrandingsinstallaties uitstoten, winnen een aantal Nederlandse afvalverbrandingsinstallaties kooldioxide (CO2).
PFAS in heel Nederland in het grondwater Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat PFAS overal in Nederland in het grondwater kunnen zitten. Het gaat meestal om lage concentraties.