Gepubliceerd op 14-05-2025

Padel is in korte tijd uitgegroeid tot een populaire sport in Nederland. Met de toenemende aanleg van padelbanen neemt ook de aandacht voor de impact op de leefomgeving toe. Vooral het geluidsaspect speelt hierbij een grote rol.

Gevolgen van uitbreiding van padelbanen 

Aangezien het erop lijkt dat er in de komende jaren steeds meer padelbanen in Nederland zullen worden aangelegd, is de kans groot dat ook het aantal omwonenden dat hinder ondervindt van het geluid zal toenemen. Dit komt doordat het geluid van padel afwijkt van dat van bijvoorbeeld tennis. Waar een tennisbaan gemiddeld een geluidsniveau van ongeveer 83 dB(A) produceert, ligt dit bij een padelbaan tussen de 84 en 91 dB(A).

Bij padel wordt gebruikgemaakt van harde rackets en glazen wanden, die samen zorgen voor extra geluidsproductie. Daarnaast kunnen op de ruimte van één tennisbaan vaak meerdere padelbanen worden geplaatst, wat het totale geluidsniveau nog verder verhoogt.

Padel in relatie tot gezondheid 

Hoewel sporten op zichzelf positief is voor de gezondheid, kan het bijbehorende geluid van padelbanen negatieve effecten hebben op de leefomgeving. Het typische padelgeluid bestaat uit harde slagen van rackets tegen ballen, gecombineerd met terugkaatsing tegen glazen wanden en metalen hekwerk. Vooral in stillere omgevingen valt dit geluid extra op. Omwonenden ervaren het geluid soms als storend of stressvol, zeker bij langdurige of frequente blootstelling. Mogelijke gevolgen zijn:

  • Hinder
  • Slaapverstoring (vooral bij avondgebruik),
  • Verhoogde stress of irritatie,
  • Verminderde ervaren leefkwaliteit.

De aanpak van Padel

Op initiatief van de KNLTB(Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond) en onder leiding van NOC*NSF Nederlands Olympisch Comité * Nederlandse Sport Federatie (Nederlands Olympisch Comité * Nederlandse Sport Federatie), heeft een taskforce van betrokkenen (sport, overheid, bouwers, omwonenden, geluidspecialisten) de Handreiking ‘padel en geluid’ opgesteld. In het traject zijn diverse bronnen, zoals de toetsingskaders voor ruimtelijke ordening, relevante wetgeving en allerlei geluidonderzoeken, meegenomen. De handleiding is bedoeld is voor nieuwe buitenbanen en bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Geluidsonderzoek verplicht als woningen of gevoelige locaties binnen het invloedsgebied liggen (meestal tot 100–160 meter).
  • Akoestisch onderzoek is nodig om te bepalen of aan de normen wordt voldaan.
  • Geluidafschermende maatregelen kunnen nodig zijn voor inpassing in een woonomgeving.
  • Gemeenten blijven verantwoordelijk voor vergunningverlening en handhaving.
  • Goede communicatie tussen initiatiefnemers, gemeenten en omwonenden voorkomt conflicten en zorgt voor meer draagvlak.

Zelfs als aan de wettelijke normen wordt voldaan, kan de hoorbaarheid van het spel nog steeds als hinderlijk worden ervaren. Daarom is het volgens de taskforce essentieel om naast de formele geluidsmetingen ook het woon- en leefklimaat in de afweging mee te nemen.