Led verlichting wordt steeds vaker toegepast in verlichting en in beeldschermen van onder meer smartphones en tablets. Led verlichting bestaat voor een groter deel uit blauw licht dan traditionele lichtbronnen (als spaar-, gloei- en halogeenlamp). Door ’s avonds kunstlicht te gebruiken zetten mensen hun biologische klok achteruit. Blauw licht heeft het grootste effect.

Blauw licht en gezondheid

Door gebruik van kunstlicht, smartphones en tablets wordt men blootgesteld aan blauw licht. Blauw licht vlak voor het slapen kan ervoor zorgen dat je slechter slaapt. Het is nog niet bewezen of het blauwe licht van schermen direct de oorzaak is van een slechte nachtrust. Mogelijk zijn ook andere factoren van invloed, zoals een hogere alertheid door het gebruik van deze apparaten. Het is niet duidelijk of de effecten op slaapduur en slaapkwaliteit leiden tot gezondheidseffecten op de lange termijn. Wel is bekend dat een langdurige verstoring van de biologische klok, door bijvoorbeeld een jetlag en nachtwerk, negatieve gezondheidseffecten kan veroorzaken, zoals overgewicht, hart- en vaatziekten en borstkanker.

Kinderen en jongeren zijn mogelijk gevoeliger voor de effecten van blauw licht omdat hun ooglens helderder is dan van volwassenen. De ooglens vergeelt naarmate men ouder wordt en laat daarmee minder blauw licht door.

De aanpak van blauw licht

De Europese commissie (SCHEER) heeft in 2018 een opinie over mogelijke schadelijke gezondheidseffecten van LED opgesteld. De SCHEER concludeert dat er nog geen wetenschappelijk bewijs is dat blootstelling aan LED onder de blootstellingslimiet tot gezondheidseffecten voor ogen of huid leidt, maar wel de slaapkwaliteit kan beïnvloeden. Er is nog onvoldoende kennis over de dosis-respons relatie. De Gezondheidsraad pleit voor de ontwikkeling van producten die LED verlichting met minder blauw afgeven.