De luchtkwaliteit op kinderopvangcentra is onder de maat, blijkt uit recent onderzoek van de TU Eindhoven. Vooral in de kinderbedjes is de concentratie van koolstofdioxide (CO2) veel te hoog. Het bleek dat wanneer kinderbedjes tegen de muur staan of gedeeltelijk worden afgedekt om te verduisteren, er onvoldoende luchtcirculatie optreedt en de CO2-concentratie in de kinderbedjes hoger wordt. Wanneer de CO2-concentratie te hoog is, is dit een aanwijzing dat allerlei stoffen (zoals matrasstof, vocht en VOC’s) zich door slechte ventilatie kunnen ophopen in de ademzone van de baby in het kinderbedje.

Binnenluchtkwaliteit en gezondheid bij kinderen

Een slechte binnenluchtkwaliteit door slechte ventilatie bij kinderbedjes kan nadelig zijn voor de ontwikkeling en gezondheid van baby’s. Het kan gezondheidsklachten geven zoals oogirritatie, hoofdpijn, ademhalingsproblemen en ernstige vermoeidheid. Ook kunnen luchtwegaandoeningen of allergische reacties ontstaan of juist verergeren en cognitieve prestaties kunnen beïnvloed worden.

De aanpak van binnenluchtkwaliteit in kinderopvangcentra

Er zijn algemene regels rond de luchtkwaliteit in kinderopvangcentra, maar deze zijn op basis van maximale toelaatbare CO2 afgeleide luchthoeveelheden. Maar daarbij is op geen enkele manier rekening gehouden met de ventilatie effectiviteit. Die is door het type bedje met alleen aan de voorkant een opening voorzien van spijlen vaak zeer beperkt. Dit resulteert in minimale ventilatie in de ademzone van de baby in het kinderbedje. Belangrijk is om met name de ventilatie effectiviteit te bepalen. Daarnaast is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de CO2 concentratie als norm maar ook naar de effecten van andere verontreinigen zoals matrasstof, VOC’s, fijnstof etc.