Laatste wijziging op 14/11/2024

Woningen worden na-geïsoleerd om energieverlies te verminderen en daarmee kosten te verlagen, maar bijvoorbeeld ook voor een beter leefklimaat in de woning. Na-isolatie van een woning kan onder andere door het isoleren van het dak, de kruipruimte, vervangen van glas of het isoleren van de spouw. Voor het isoleren van de spouw zijn verschillende isolatiematerialen beschikbaar waaronder Ureumformaldehyde (UF)-schuim. Ureumformaldehyde bestaat uit 2 componenten (ureum en formaldehyde) die samen een isolerende werking hebben. Deze stof is vaak goedkoop toe te passen als isolatiemateriaal in de spouw. 

Formaldehyde en gezondheid

Er zijn verschillende situaties gemeld bij GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst)’en waar bewoners klachten hadden nadat hun woning was geïsoleerd met UF-schuim. Deze klachten kunnen variëren van irritatie aan de ogen, de neus, de keel, tot aan misselijkheid of het hebben van hoofdpijn. De klachten worden door bewoners niet altijd meteen gerelateerd aan de isolatie van de spouwmuren.  De oorzaak van de klachten bleek in een aantal gevallen een hoge concentratie formaldehyde te zijn. Niet iedereen is even gevoelig voor formaldehyde waardoor klachten kunnen uitblijven.

Uit metingen in verschillende situaties waar klachten waren ontstaan, blijkt dat de concentraties formaldehyde na het isoleren van de spouwmuren met UF-schuim sterk kunnen variëren. Het is niet goed bekend hoe het komt dat er in sommige gevallen hoge gehaltes formaldehyde vrijkomen bij na-isolatie met UF-schuim. Dit kan te maken hebben met de mengverhouding of het vocht oplossend vermogen van formaldehyde. Ook de temperatuur kan een rol spelen bij het vrijkomen van formaldehyde. 

In sommige gevallen ligt de concentratie onder de norm voor levenslange blootstelling. In andere gevallen worden concentraties formaldehyde gemeten ver boven de wettelijke norm. Concentraties boven deze norm kunnen op de lange termijn zorgen voor de vorming van tumoren. Het GGD-advies is in deze gevallen om de woning te verlaten vanwege de mogelijke gezondheidsrisico`s.

De aanpak van ureum formaldehyde als isolatiemateriaal

Waarom in een woning meer formaldehyde vrijkomt dan bij een andere woning dient nader onderzocht te worden. Daarbij is het doel om inzicht te krijgen in factoren die de vorming van formaldehyde vergroten, en hiervoor passende maatregelen te identificeren. Deze informatie moet dan bekend worden gemaakt bij bedrijven die deze isolatie toepassen. Het goed informeren van bewoners maakt hier onderdeel van uit.